3DS" /> NDStuff.pl :: Zobacz temat - PSP "taaakie" malutkie - czyli SONY poległo na ryn

Zapraszamy do rejestracji

PSP "taaakie" malutkie - czyli SONY poległo na ryn
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28, 29  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum NDStuff.pl Strona Główna -> NDS
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Richt

Pochwał: 3
Konsola: NDSL, PSP, DC, NGC, XBOX
Programator: M3 Real

PostWysłany: 18 Sierpień 2009, 19:44    Temat postu:
Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

@Yuuki - walnij się w łeb!

PSPGo! miało być mniejsze i jest więc nie pieprz głupot proszę, że będzie niewygodne. Wcześniej ludzie skarżyli się, że PSP jest zbyt masywne/ciężkie i dłonie szybko się męczą a teraz pewnie okaże się, że nowa wersja będzie zbyt lekka xd
Nieosłonięty ekran był pierwotnie i tak pozostało - widac inaczej nie dało się tego zrobić. Z resztą ja już wolę rozsuwaną konstrukcję bo zawiasy wcale lepiej nie musiały by się sprawdzić. Inna sprawa, że tutaj chodzi nie tylko o wygląd, ergonomię ale KOSZT PRODUKCJI.
IMHO analog sprawdzi się znacznie lepiej niż w starszych wersjach konsolki bo jest bliżej środka (przycisków)... do dziś na PSP1000k nie mogę bez bólu korzystać z "grzyba" (konsekwencja bardzo nienaturalnej pozycji w jakiej trzeba z niego korzystać) :/

Jeszcze się niektórzy zdziwią jeśli okaże się że wygodą użytkowania "Go!" przebije zarówno starsze odsłony PSP jak i być może NDSL (jak dla mnie to i tak po tysiąckroć wygodniejszy był poczciwy GBA).

Aha,
Kwestia długich czasów wczytywania... wiadomo, ze na nieprzerobionym PSP jest lipka (z CFW już miodzio - każdy wie) ale chyba krótko masz DS'a. Zagraj sobie w C.O.R.E, PoP albo Claymore i sam zobaczysz. Przesadziłeś po prostu albo nie umiesz pogodzić się z faktem, że obecnie to konsola Sony jest w lepszej sytuacji z racji nadchodzących w hurtowych ilościach przekozackich gier Very Happy

Tak jak pisałem wyżej oba sprzęciki są świetne i z żadnego nie chciał bym zrezygnować.

Choć jeśli mam być obiektywny to Nintendo powinno w końcu pokazać coś nowego (i mocniejszego!) bo obecnie techniczne możliwości konsoli już się wyczerpały a to wstyd by sprzęt nie obsługiwał najprostszych efektów a gry były masowo portowane z telefonów. To już nie jest śmieszne. Jeszcze pół biedy jeśli ciągle byśmy raczeni byli takim cudownym kawałkiem 2D jak Castlevania ale niestety dostajemy produkcje 3D "na siłę" bo sprzęt jest na nie po prostu zbyt słaby Sad

Konsola: Wii, GC, N64, SNES, NES, DSi, NDS, GB Micro, GBA, GB, Dreamcast
Programator: Acekard 2i

PostWysłany: 18 Sierpień 2009, 23:36    Temat postu:

Cytat:
IMHO analog sprawdzi się znacznie lepiej niż w starszych wersjach

analog - główny powód dla którego sobie odpuściłem PSP i nie wiem czy jego położenie coś diametralnie zmieni, bo on po prostu jest niewygodny.

Cytat:
Choć jeśli mam być obiektywny to Nintendo powinno w końcu pokazać coś nowego (i mocniejszego!)

w końcu? przecież między Nintendo a innowacyjnością można postawić znak równości. obecną generację konsol Big N zdominowało właśnie przez to, że pokazali coś nowego i trafili tym w dziesiątkę (i odpowiednią grupę odbiorców Wink )

Cytat:
bo obecnie techniczne możliwości konsoli już się wyczerpały a to wstyd by sprzęt nie obsługiwał najprostszych efektów

zauważ, że DS i PSP to dopiero początek przenośnego trójwymiarowego grania i z każdą kolejną generacją może być tylko lepiej. DS w porównaniu z GBA zrobił krok naprzód większy niż Advance swego czasu z Color'a. powiedzmy, że daje to nadzieje na przyszłość Razz

Cytat:
a gry były masowo portowane z telefonów.

Mr. Green jakieś przykłady (masowe najlepiej)?

sytuacja DSi pokazuje, że N musiało jedynie ulepszyć usługi online (zaniedbywane przez lata podobnie jak możliwości graficzne) a sprzęt się sprzeda jak świeże bułeczki. Sony natomiast musi kombinować w inną stronę- dystrybucja online (z punktu widzenia konsumenta wygodny aczkolwiek niekorzystny pomysł), zmiana designu oraz większy (wreszcie!) line-up gier.

Cytat:
To już nie jest śmieszne. Jeszcze pół biedy jeśli ciągle byśmy raczeni byli takim cudownym kawałkiem 2D jak Castlevania ale niestety dostajemy produkcje 3D "na siłę" bo sprzęt jest na nie po prostu zbyt słaby

a to już błąd developerów. MPH, CoD, Ninja Gaiden czy nawet Super Mario 64 pokazują, że da się zrobić porządny tytuł 3D na DS'a. poza tym nie należy zapominać, że handheldy Nintendo od wieków są platformą idealną na wszelkiego rodzaju crapy. i trudno się dziwić - przy tak wielkiej bazie odbiorców opłaca się robić grę do każdej w miarę popularnej bajki, zabawki, serialu itd. itp. - wystarczy mieć ciekawy patent na wykorzystanie stylusa a gra przyniesie zyski.

GG: 6507834
maciekchlop

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 07:04    Temat postu:

kolego, ja tam mialem psp i moglem grac bez przerw w GoW itekkena i rece mi sie nie meczyly Smile
psp ma swoje gabaryty ale jest wygodne a co do psp go to tylko ten analog mnie martwi a cyfrowa dystrybucja to cos zajebistego:D

Pochwał: 32
Konsola: PS3, Wii, NDSLite, PSP Fat, NGC(x2), N64, SNES(x2), GBC(x2), GBP(x2), GBCls(x2), PS2, PSX, DC, Wonderswan, Wonderswan Color, MiniPolyStation3, Pegasus(x2)
Programator: SC DSone SDHC

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 09:03    Temat postu:

też już nie raz wspominałem, że Lite męczy me dłonie Razz
PSP1k o niebo wygodniejszy - kij, że cięższy

Cytat:
cyfrowa dystrybucja to cos zajebistego:D

widzę to na przykładzie PS3, gdzie uwielbiam wybierać sobie grę z poziomu XMB i ogromny plus, że tytuły, przynajmniej te dedykowane PSN można kupić już za kilkanaście złotych
z drugiej strony pudełko na półce to przyjemność dla oka, dlatego byłbym za takim rozwiązaniem, gdzie można kupić pudełko z kodem dostępu do gry - vide Marvel vs. Capcom 2. Ale czy to by u nas przeszło? Może...

Programator:

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 09:29    Temat postu:

ja mialem lite a kumpel fata
i powiem wam ze torszke wygodniejsze byly wybrzuszenia w grubasku Wink

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 13:32    Temat postu:

Cytat:
kolego, ja tam mialem psp i moglem grac bez przerw w GoW itekkena i rece mi sie nie meczyly

nie chodzi o ręce. psp leży wygodnie w łapach. jedyne co męczy to analog - po paru godzinnej sesji w Chains of Olympus puchnie mi kciuk. Ostatnie ustrojstwo, które powodowało podobny stan to pad od N64 (ale to już zupełnie inna historia pt "jak przez granie zostałem kaleką" ^^)

Cytat:
dystrybucja to cos zajebistego:D

kłóciłbym się.
na plus należy przede wszystkim zaliczyć wygodę - nie musisz ruszać dupy z domu ani nawet czekać na przesyłkę ze sklepu. ponadto odpada koszt produkcji opakowania, instrukcji, nośnika etc. - gra więc powinna być tańsza i nawet mały developer może swoją ofertą dotrzeć do wszystkich potencjalnych konsumentów. ok, wszystko się zgadza, ale należy też spojrzeć na druga stronę medalu.

przez taki model dystrybucji zostanie praktycznie wyeliminowany rynek wtórny. takiej gry w formie cyfrowej nie sprzedasz dalej, nie pożyczysz kumplowi ani nie wymienisz na inną (chociaż taka opcja teoretycznie nie powinna być żadnym problemem).

kolejnym problemem jest DLC - mnie zupełnie nie przekonuje pomysł kupowania gry na raty vide Watchmen czy Monkey Island a tym bardziej drażni mnie obecna moda na zmuszanie gracza do kupna dodatkowych materiałów. nie mogę się pozbyć wrażenia, że gry trafiają na półki niekompletne tylko, aby miesiąc później wydoić gracza z kasy oferując mu wspaniały DLC w postaci map packów czy nowych strojów Rolling Eyes

wątpliwości mam też co do dostępności gier - wyżej napisałem, że to szansa dla małych developerów dotrzeć do szerszego grona odbiorców. teoretycznie. w praktyce może to wyglądać tak jak usługi w DSiWare - z blokadą regionalną. a myślałem, że era podziału na regiony z nadejściem PS3 się skończy.

kończąc powoli ten przydługawy wywód muszę jeszcze zwrócić uwagę na dwa proste problemy - po pierwsze, warunkiem cyfrowej dystrybucji jest internet, więc wszyscy którzy nie mają dostępu do sieci mogą czuć się poszkodowani.
po drugie, zobaczymy jak będzie wyglądać kwestia bezpieczeństwa - wszędzie gdzie mamy do czynienia z internetem pojawia się masa zagrożeń i chociażby ze względu na możliwość utraty wszystkich danych (gier) lepiej zostać przy 'namacalnym' nośniku.

podsumowując dystrybucja cyfrowa jest niewiadomą i czas pokaże czy taki model w przyszłości ma szansę stać się standardem. na dzień dzisiejszy widzę jeszcze za dużo minusów, bo gracz jako konsument może być konsekwentnie dymany w pupe przez producentów. odcinanie kuponów się dopiero zaczyna ;]

guzik

Konsola: PS3, Wii, NDSLite, PSP Fat, NGC(x2), N64, SNES(x2), GBC(x2), GBP(x2), GBCls(x2), PS2, PSX, DC, Wonderswan, Wonderswan Color, MiniPolyStation3, Pegasus(x2)

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 13:50    Temat postu:

Cytat:
takiej gry w formie cyfrowej nie sprzedasz dalej, nie pożyczysz kumplowi ani nie wymienisz na inną

ale powstała zupełnie nowa możliwość: kupowania "na spółę"
vide PlaystationStore, gdzie można złożyć się na grę, do której dostęp może mieć kilka osób - każdy ma swoją e-kopię za np. 1/4 ceny
to jest plus, choć nie każdy chce z tego korzystać

Cytat:
kolejnym problemem jest DLC

niestety, to jest znak naszych czasów. Gry są wypuszczane niekompletne z premedytacją (np. RE5 i tryb versus)
jednak to od nas zależy, czy będziemy płacić za nowe stroje do SFIV albo niesławną zbroję dla konia

mnie bardziej drażni wydawanie kolejnych łatek, przez co nowo wypuszczona gra "miała prawo" być niedopracowana, bo przecież za tydzień wyjdzie patch i będzie git
kiedyś było to nie do pomyślenia

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 14:14    Temat postu:

Cytat:
vide PlaystationStore, gdzie można złożyć się na grę, do której dostęp może mieć kilka osób - każdy ma swoją e-kopię za np. 1/4 ceny

to na pewno plus. jedyny problem jaki w tym widzę jest taki, że cały czas podlegasz ograniczeniom jakie narzuci ci Sony i to Sony może je w każdej chwili zmienić i w pewnym momencie powiedzieć "stop, już się nie dzielimy grami" i koniec kropka. trochę to zatrważające, bo jako konsument musisz się zdać na łaskę producenta. ciągnąc ten wątek dalej nie może zabraknąć nazwy OnLive. pomysł streamowania gier online wydaje się na równi ciekawy co i niebezpieczny. pierwsze, co mi teraz przeszło przez głowę to granie na abonament, jeszcze krótsza zywotność gier i ogromna kasa jaka może być z tym związana. ale to już temat na oddzielny wątek, więc nie spamuję ;p

Cytat:
mnie bardziej drażni wydawanie kolejnych łatek, przez co nowo wypuszczona gra "miała prawo" być niedopracowana, bo przecież za tydzień wyjdzie patch i będzie git
kiedyś było to nie do pomyślenia

a to prowadzi do kolejnej ważnej kwestii - komputeryzacja konsol. teraz konsole mają twardy dysk, trzeba instalować niektóre gierki, podłączamy do nich co chcemy przez usb, oglądamy na nich filmy, słuchamy muzyki etc. i niedługo granie stanie się jedynie dodatkiem do pakietu multimedialnego. mnie to zupełnie nie grzeje i jest to jeden z powodów dla którego tak cenię sobie produkty Nintendo - Wii oraz DS służą przede wszystkim do grania i cieszyłbym się, gdyby w kolejnych generacjach tak już zostało ;]

DRACO_WAHATEVER
mod

Pochwał: 95
Konsola: DreamCast,Xbox,Psx,GBA,Amiga 500+,Amiga CDTV,PSP,NDS,N-Gage CLS,GameCube
Programator: AceKard 2 + Ez Flash 3in1

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 14:49    Temat postu:

guzik napisał(a):

to jest plus, choć nie każdy chce z tego korzystać

chcialbym zauwazyc ze jest to na przekrecie , bo opcja ta nie jest bys mogl kupowac gry na spole ,tylko po to bys mogl przypisac gry do nowej konsoli gdy stara sie zepsuje , lub w przypadku gdy w utopijnej wizji sony jedna konsole masz w domu ,druga w domku nad morzem a trzecia na jachcie Smile

wiec jak przypiszesz do gier swoich kumpli ,a padnie ci konsola , to zostajesz w czarnej dupie , bo do nowej swoich zakupionych gier juz nie przypiszesz , bo sloty beda pozajmowane przez tych z ktorymi na spole kupowales.

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 14:56    Temat postu:

tak na marginesie - ile jest slotów?

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 15:04    Temat postu:

kolega tu pisze o niekompletnym wydawaniu gier , bo wydawanesa ma packi.
wiesz, ja mam ps3 i little big planet i uwazam ze ta gra bez wsparcia ktore oferuje DLC ta gra by hmmmm umarla?
Ja jestem za cyfrowom dystrybucja popierdulek albo gier ktore nie nadaja sie do pudelek ( crapy naprzyklad)

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 15:24    Temat postu:

jak historia pokazuje, są DLC i DLC
raz dostajemy kilkumegowy tryb versus, który "nie mógł się zmieścić na płycie" z RE5 albo stroje dla Street Fighterów za kilkadziesiąt złotych, a raz paczki do LBP, które moim zdaniem również mają sens

jednak ogólnie to, czy jakiś content "ma sens" zależy tylko od nas - bo to my decydujemy, czy chcemy to kupić czy nie
jak będzie zapotrzebowanie na samochód za 15zł to będą takie wypuszczać i tyle

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 15:29    Temat postu:

a czy LBP było wydane niekompletne tak jak RE5? Little Big Planet w założeniu ma się opierać na silnej, twórczej społeczności graczy, którzy będą grać ze sobą online, tworzyć nowe levele itd. itp.
nie zmienia to jednak faktu, że DLC to mimo wszystko naciąganie ludzi. da się przecież zrobić DLC za darmo, nie? nawet taka crapowa gra jak Saints Row 2 dawała ci coś za darmo. stosunek cena/jakość się po prostu zbyt często nie zgadza w wypadku dystrybucji cyfrowej.

DRACO_WAHATEVER
mod

Pochwał: 95
Konsola: DreamCast,Xbox,Psx,GBA,Amiga 500+,Amiga CDTV,PSP,NDS,N-Gage CLS,GameCube
Programator: AceKard 2 + Ez Flash 3in1

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 15:54    Temat postu:

kozik napisał(a):
stosunek cena/jakość się po prostu zbyt często nie zgadza w wypadku dystrybucji cyfrowej.

no bo na tym to polega , jezeli cos kosztuje w sklepie np 100-200 zeta to zastanawiamy sie nad tym co oferuje ,na jak dlugo starcza ,jaka jakosc etc

jezeli cos kosztuje 5-10 zeta , to stwierdzamy "przeciez to nie fortuna, raz czy dwa kupie" . a w efekcie jestesmy "dymani bez mydla". podobnie wyglada to na appstorze . wiekszosc smieci jest w tak malych kwotach , ze nawet jak niema dema stwierdzamy ze te np "99 centow to nie fortuna ,i kupimy ,najwyzej sie nie spodoba i niewiele stracimy" . A interes sie kreci , 10 tys ludzi tak sprawdzi aplikacje ,czy popierdolke ktora zaraz wywali ,a developer ma 10 tys $ zysku . caly pic z dlc polega na wytworzeniu u nas poczucia "ze to niewiele kosztuje i nic nie stracimy nawet jak to bedzie szajs ".

inna sprawa jest to ze pozycje sprzedawane cyfrowo sa tansze..bo musza przekonac nas do tego modelu sprzedazy . jezeli cyfrowa sprzedaz wyprze pudelkowa..ceny napewno juz nie beda takie atrakcyjne.

a wracajac do samego dlc... w wielu grach widac wyraqznie ze to co jest sprzedawane za gruba kase , zostalo wyciete z plyty tylko po to by to sprzedac jeszcze raz ...zeby bylo smieszniej ..wiele gier ma te dlc juz na plycie ....a kupujac dlc ..kupujemy tylko "informacje" ktora odblokuje to DLC Very Happy

PostWysłany: 19 Sierpień 2009, 15:58    Temat postu:

tak ma naprzyklad RE5 ktory pacz wersus wazy na xb live ok 1 mb a na pss 1.8mb Wink

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum NDStuff.pl Strona Główna -> NDS Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28, 29  Następny
Strona 27 z 29

Skocz do: