Kawa korzystna – gdzie ją znaleźć?

Od czasu napój zwany kawą wywodzący się z Etiopii przybył do Europy mniej więcej szesnastego wieku prowadzonej przez nas ery, odtąd stał się nieodłącznym napojem naszych czasów. Z trudem dzisiaj przedstawić sobie poranek bez filiżanki stworzonego przez nas pobudzacza.

Etymologii słowa kawa wolno by się doszukiwać tygodniami, w najwyższym stopniu możliwa, choć też nie potwierdzona jest ta, że owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego miasta Kaffa – dzisiaj znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, że z pozoru taka stereotypowa oraz łatwo dostępna kawa ma tak trudną historię. Nazwa do Polski nazwa dotarła po Bitwie pod Wiedniem w odmianie tureckiej w 1683 roku. W kontekście odkrycia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, jaki w czasie swojej wędrówki po Afryce natrafił na stado nadaktywnych kóz. Postanowił wobec tego on spróbować owoców, którymi owe kozy się odżywiały, wtem odkrył ich zachwycający wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta inaczej odmiana kongijska i arabica, to jest rodzaj arabski. Obecnie kawę jesteśmy w stanie kupić na porządku dziennym oraz dostać je w różnych wariantach, odmianach oraz formach. Kawę możemy dostać w czterech bazowych fasonach: w ziarnach niepalonych innymi słowy tak zwana zielona, w ziarnach palonych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona i rozpuszczalna – wypróbuj https://finestcoffee.pl.

Napitek kawowy w wersji instant jest dzisiaj najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże fachowi bariści i smakosze zalecają niemniej jednak parzenie kawy po turecku czyli wraz z fusami. Istnieją specjalne dzbanki do zaparzania kawy, jakie pozwalają na oddzielenie fusów od naparu. Jednakże wracając do kaw instant zupełnie inaczej mienionych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces bazuje na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a następnie odparowanie cieczy metodą wymrażania oraz usunięcie powstałego lodu metodą sublimacji. Druga metoda polega zatem na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.