Lokalne oraz globalne targi – wymagane stanowiska i namioty

Promocja targów to niezwykle istotne działania, albowiem bez tego nikt się nie dowie o danej imprezie. Promocje trzeba przeprowadzić bardzo rozsądnie aby zachęcić do dotarcia na daną imprezę. Promocja może odbywać się w różny sposób. Najbardziej legendarnym jest użycie do tego Internetu. Tu jest taka dowolność że można wypromować się jedynie przez jeden portal bądź wiele portali. W ten sposób wiadomo jacy ludzie przybędą. Wiadome jest że targi to impreza na którą organizatorzy maja nadzieje że przyjdzie dużo osób. Jeśli jest ona płatna wtenczas zarobią sobie na niej co zwróci im koszty organizacji.

Promocja absorbują się niejednokrotnie agencje marketingowe. Maja swoje doświadczenie, wiedzę i kontakty bez których taka impreza czasem nie dochodzi do skutku. Targi ogólnie jako impreza są już wybitnie legendarne oraz wybitnie lubiane, w następstwie tego należałoby zainwestować w namioty stalowe
. Ilość osób jakie tam przychodzą zależy jedynie od tematyki targów i jakości organizacji. Im są bardziej przyjemne i z niespodziankami tym więcej ludzi przybędzie. Poza tym są nieraz dodatkiem do dni miasta czy innych imprez. Media są głównym punktem zaczepnym, jeżeli chodzi o informację na temat wystaw. Nikt inny tak szeroko oraz w tak szybkim tempie nie poinformuje uczestników o tego typu imprezie. W pewnych sytuacjach musi się to ekspresowo odbyć ponieważ w wielu przypadkach parę dni później już jest wystawa. Największa popularność maja telewizja oraz Internet. Oba środki masowego przekazu rozprowadzają wiadomości niezmiernie szybko i do szerokiego grona ludzi. To właśnie dzięki temu wiadomo że wystawa będzie miała gości z wielu regionów.

Jeżeli jest on niezmiernie rewelacyjna to nawet przybywają na nią gości z zagranicy. Środki masowego przekazu czasem nawet relacjonują takie imprezy co powoduje że jeszcze pokaźniejsze grono osób chce tam być. Wszelkiego rodzaju wywiady czy zdjęcia pokazują jak ważne są takie spotkania w mieście. Ogłasza się w ten sposób że ludzie chcą wystawy oglądać. To sygnał dla miasta by przeznaczał na organizacje ich coraz większe pieniądze. Nieraz zdarzają się sponsorzy to wtedy należy ogromna część do nich. Jeżeli jednak zawodzą rozmaite metody wówczas organizatorzy muszą sami wszystko organizować.